Facebook -Коментари -въпроси - отговори

Гаранция срещу разбиване на ключалка KABA Penta има ли ? – въпрос от Красимир Кирков – Facebook

Цитираме коментара без редакция:

Krasimir Kirkov: А Гаранция срещу разбиване на Патрона, давате ли, че е лесно да се каже защитен срещу всичко ама като го отворят се криете като Мишоци.

Въпреки забавният изказ намираме въпроса за много смислен.
Хубаво  е хората да знаят,  какво означават съответните защити за една ключалка. Няма абсолютна защита от всичко и ние никога не сме  твърдяли  обратното.  Дори защитата на банковите трезори при сертификация се измерва с времето необходимо  за разбиване и проникване, като това време зависи както от квалификацията на “професионалиста” ( престъпник или сервизен техник) , така и от инструментите който използва. За пример ще ви дам един сейф от висока сигурност, в който застрахователите допускат 24 часово съхранение на 2 000 000 лв . Един професионалист го разбива за   20 минути средно – за някой това време е малко , но за престъпниците е страшно много помислете защо!  .Ако същия сейф го разбива  любител  това време нараства многократно.
Ако екстраполираме примера , за една битова входна врата ситуацията е сходна!  Защитите  на една високо сигурна ключалка увеличават значително времето за разбиване, което постига два ефекта:
Превантивен -професионалните престъпници винаги проучват ключалките преди да ги атакуват. Обезсърчителен  за любителите ( най-често тинейджъри ) , които  “пробват наред”  и там където е най-лесно влизат, а когато срещнат трудност най-често се отказват.
С риск да дадем идеи  за втората категория престъпници, ще кажа че огромен процент от разбиванията е простото счупване на ключалката в най-слабата и час. Отнема само няколко секунди и след това бравата е отключена с отверка.  Ето защо има различен защитен обков който я защитава  и до нея има достъп само ключът.
В зависимост от качествата на тази защита времето за разбиване на патрона може да се увеличи от  минута,  две  до повече от  десет минути. Същата функция има и опцията на интегрирана стоманена ламела. А когато използваш и двете възможности това време нараства с десетки минути. Това де мотивира престъпника да използва този метод.
Другият най-често прилагам метод е налучкване на комбинацията използвайки ключарски инструменти  или популярно “шперц”. Обикновен патрон с 5    кодиращи щифтове се отваря за по-малко от 30 секунди – общия брой секретни  комбинации често е под 1000 . Но когато  комбинациите са трилиони , кодиращите  щифтове  30 с лъжливи между тях , декодирането и отключването с този метод е  практически невъзможна задача.
Следващия по честота метод на престъпниците е тъй нареченото “разпробиване”. За обикновените ключалки метода е бърз –  по-малко от 1 минута , но доста шумен. Когато една ключалка има няколко защитни щифта , разпробиването  неминуемо ще доведе до счупване на свредла и загуба на време за смяната му. Но когато тези щифтове са 30 броя , времето за това разбиване ще нарасне значително.
Естествено  ключалката (патрона)  не е единствената, която се атакува при взлом. Когато тя е от висока сигурност  се атакува друго слабо място , например бравата . пантите и дори самата врата.
Целта на една високосигурна  ключалка , каквато безспорно KABA Penta е,  да забави максимално криминалното проникване , но абсолютна гаранция срещу разбиване би било измама!
Абсолютна гаранция за  ключалка   KABA Penta има срещу   дублиране ( копиране) на  ключ.
И така в заключение :  Плащате повече само за да забавите разбиването – звучи безмислено нали! Но истината е доста по различна – в над 90%  от случайте разбиване продължаващо повече от минута, две води до  неприемливо нарастване на  риска за “професионалистите” , а за аматьорите  често е непреодолима трудност.
.
PP
Ето и FB коментара  на този отговор в блога:  Krasimir Kirkov без редаkция : ” добре и коректно обяснено, Браво. “
.
Малък бонус от нас  на  прочелите статията:   30 броя карти  за  отстъпка 15% в нашия е- магазин , валидни до края на 2022 г., които мога да изтеглят и регистрират с този линк:  https://eshop.asdbg.com/grab-a-card/40/
Днес 07.02.2022 всички  карти за отстъпка са регистрирани.
Следете нашите статии,  като се абонирате  и ще имате първи достъп до кампании за раздaване на карти за отстъпки в бъдеще!
[email-subscribers-form id=”1″]

Related Posts