Смарт брави ASD , устройства и софтуер

Дигитални ключове за смарт брави ASD

Дефиницията за ключ в Wikipedia –  Ключът е инструмент, който се използва за отваряне (отключване) и затваряне (заключване) на ключалки”

Дефиницията  е за механичен ключ и ключалка   и следва да се осъвремени така: . Ключът наистина  е инструмент съдържащ  секретен код   ( различни дълбочини и позиции за механичен ключ или  поредица от цифри например   за механични брави с код ) , който  може да бъде сравнен от  друго устройство  ключалка , или четец контролер,  Ключа е строго персонален  и достъп до него трябва да има само собственика или негов пълномощник.  Ключалката обикновено е достъпна за всеки, но разрешава достъп ( отключва ) само ако въведеният ключ във нея , съвпада с някой от предваително дефинираните в нея.

В дигиталната ера , механичният ключ все по рядко се използва,  а  се заменя от  дигитален ключ ( код) – поредица от символи,  като основните разлики са две :  Първо – начина на съхранение, пренасяне , споделяне. Втората –  е ключалката, която все повече не се идентифицира като част от брава, а може да бъде всяко устройтво, например  телефон , компютър, кухненска печка и др.

Носителите на този “дигитален ключ” могат да бъдат,  както човешкия мозък ( Паролата която всеки използва масово  ) , отпечатъци  на части от нашето тяло  – например пръстов отпечатък,     така и различни електронни устройства  в които е записан код.


eKey дигитален ключ

eКey – това е най-модерния смарт  начин -вашия ключ е вашия телефон , който винаги е с вас.  Дигиталният ключ е във вашия телефон, който осъществява bluetooth връзка с TTLock смарт ключалка или контролер на разстояние до 10 метра , което превръща вашия телефон и в дистанционно за управление на смарт и  електромеханични брави , контролери за други изпълнителни механизми – ел. Насрещници , електромагнити, електрически резета ( болт) или електродвигателите на автоматични гаражни, плъзгащи, ролетни врати, паркинг бариери.
 
Добавяйки wifi Smart gate , увеличавате неограничено обхвата на вашето дистанционно ” вашия телефон” , без допълнителни месечни такси за GPRS GSM комуникатор.
 
е-key е изключително удобен за споделяне ( изпращане ), и единствен за  отвряне от дистанция.
 

Rfid безконтактен чип/карта

Безконтактен Rfid чип или карта 13,56 Mhz. – Това е най-подходящия  ключ за често отваряне. Смарт ключалката реагира незабавно, само при доближаване на няколко сантиметра. Макар и дигитален носителя му е физически , което налага винаги да е  в потребителя имащ достъп до смарт ключалката.  Не може да отваря дистанционно , като и да се предава ( споделя)  лесно.  

Пръстов отпечатък

Пръстов отпечатък – този дигитален ключ е най-удобния от всички  за често или много рядко отваряне на врата, тъй като на  притежателят му не се налага да носи нищо друго за да отключи смарт ключалка.
Няма как да бъде загубен или забравен за разлика от другите дигитални ключове.
Известни недостатъци са , с до 3 секунди по бавно разпознаване от ключалката, ръката трябва да е чиста, суха и без ръкавица, без  дистанцинно отваряне с него, и никаква възможност за споделяне.

 

 

Пин код ( персонален идентификационен код)

Пин код 8 цифри случайно генериран от ТТLock , или персонализиран 4-9 цифри въведени от администратора.  Този дигитален ключ е най-удобния за споделяне – гласово , кратко текстово съобщение, с класическа или електронна поща. Друго удобство е че притежателят му не се налага да носи нищо друго за да отключи смарт ключалка. 


Недостатъци са – изисква добро зрение, внимание  и време за въвеждане, особено в тъмната част на денонощието макар да има добра подсветка на клавиатурата. 

Подходящ за случай,  когато трябва да се  осигури еднократен достъп – например за сервиз , оглед или за получаване на пратка или други дигитални ключове – например чипове или карти за  апартхотел  или RB&B имот. 


Вижте нашите видео илюстрации за дигитални ключове